Ανακοινώσεις

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας καλωσορίζει την Φιλανδική Ενορία Αγίου Νικολάου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης

Χαιρετισμός Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα

στην Θ. Λειτουργία που παρακολούθησε η Φιλανδική Ενορία Αγίου Νικολάου

στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης

Σάββατο, 7 Μαΐου 2022

Rev. Fr. Joosef Vola,

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί,

Χριστός Ανέστη!

Σάς υποδεχόμαστε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και χαιρόμαστε που συμμετείχατε στην Ευχαριστιακή Σύναξη που μόλις ολοκληρώθηκε, εκπληρώνοντας, επίσης, την επιθυμία σας να δείτε, ιδίοις όμασι, τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια ενταύθα και αφορούν την εκ βάθρων εξωτερική και εσωτερική αποκατάσταση του Καθεδρικού μας Ναού.

Είναι όντως η πρώτη φορά, μετά την ανέγερση του ναού, το 1890, που επιτεύχθηκε μία τέτοιας έκτασης αποκατάσταση. Το 2019 ολοκληρώθηκε η εξωτερική αποκατάσταση και από το 2020 μέχρι σήμερα συνεχίζουμε την εσωτερική αποκατάσταση.

Τοποθετήθηκαν συνολικά 36 τοιχογραφίες, 34 τον Οκτώβριο του 2021 και 2 τον Απρίλιο του 2022, με παραστάσεις από τη ζωή και του μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με αγγέλους, με μεγαλομάρτυρες αγίους, με τους 4 Ευαγγελιστές, τον Αναπεσόντα Κύριο, τον Ιησού Δωδεκαετή και την Αγία Σκέπη στο υπερώο, με τελευταίο έργο την Ένθρονη Βρεφοκρατούσα Παναγία, περιστοιχιζόμενη από 10 προφήτες, ύψους 6.5.μέτρων.

Το 2019 δημιουργήθηκε, επίσης, το Μουσείο Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, το οποίο εγκαινίασε η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, δύο γραφεία για κληρικούς, το ιστορικό αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και μια αίθουσα συναντήσεων με βιβλιοθήκη, όπου κάθε Κυριακή προσφέρονται στα παιδιά μας τα μαθήματα του Κατηχητικού Σχολείου.

Έχετε τη δυνατότητα ως η δεύτερη ενορία μας στην Στοκχόλμη, να χρησιμοποιείτε όλους αυτούς τους χώρους, στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού μας Ναού, να τελείτε την Θεία Λειτουργία και τις λοιπές ιερές ακολουθίες σας, στην Φιλανδική και την Σουηδική, ακολουθώντας το δικό σας τυπικό, το Σλαυωνικό, και να τηρείτε τα ήθη και έθιμά σας.

Ενθυμούμαι την ίδια παραίνεση που σας έκανε προ ετών και ο σεβαστός Ιεράρχης, Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ελσινκίου και πάσης Φιλανδίας κ. Λέων, την οποία επαναλαμβάνω κι εγώ πάλι σήμερα. Ο Καθεδρικός Ναός είναι δικός σας και είναι  το σπίτι σας!

Σάς καλωσορίζω, με την βεβαιότητα ότι η ευχή μου θα γίνει πραγματικότητα, επικαλούμενος την ευλογία του Αναστημένου Κυρίου μας στην ζωή, τα έργα και τις οικογένειές σας!

Ευχαριστώ πολύ τον αγαπητό Αδελφό και συλλειτουργό, τον Αιδ. Πρεσβύτερο κ. Joosef Vola από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Φιλανδίας, για την καλοσύνη του, να λειτουργήσει σήμερα στον Καθεδρικό μας Ναό, ικανοποιώντας τις λειτουργικές ανάγκες των αδελφών μας, της Φιλανδικής Ενορίας Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης. Παρακαλώ, να διαβιβάσετε τις προς τούτο θερμότατες ευχαριστίες μου προς τον Ποιμενάρχη σας, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Λέοντα.

Ευχαριστώ, επίσης, τον χοράρχη κ. Jukka Aminoff και τα μέλη της χορωδίας της Φιλανδικής Ενορίας Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης, που έψαλαν τόσο όμορφα τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας.

Θέλω να γνωρίζετε, αδελφοί μου, ότι οι προσευχές μας σήμερα θα συνοδεύουν τους Ουκρανούς αδελφούς μας, οι οποίοι δοκιμάζονται από τον εν εξελίξει πόλεμο στην χώρα τους.

Σήμερα το απόγευμα, αναχωρώ για το Όσλο, για να δώσω το παρών στην συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνει απόψε το βράδυ ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, σε συνεργασία με την Ουκρανική Κοινότητα της Νορβηγίας. Προσευχόμαστε για την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την επικράτηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Χριστός Ανέστη, Αδελφοί μου!