Ανακοινώσεις

Oμιλία Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα στη Συναυλία Αλληλεγγύης προς τον Ουκρανικό λαό

Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, 7 Μαΐου 2022

Σεβαστοί Πατέρες,

Eξοχωτάτη Πρέσβυ της Ελλάδος στο Όσλο κ. Άννα Κόρκα,

Εντιμωτάτη Επιτετραμένη της Ουκρανικής Πρεσβείας στο Όσλο κ. κ. Liliya Honcharevych,

Μέλη της Ουκρανικής Κοινότητος Όσλο κ.κ. Iryna Sabor, Ira Oliferuk και Alina Chornovil,

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Χριστός Ανέστη!

Μέσα στη χαρά της Αναστάσεως και της ευλογημένη Πασχάλιας περιόδου που διανύουμε, βρισκόμαστε απόψε στο Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο, για να επευλογήσουμε με την παρουσία μας την εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον Ουκρανικό λαό. Βρίσκομαι ανάμεσά σας, για να σας πω το “Χριστός Ανέστη” και το “Θαρσείτε”!

Σε πρόσφατη συνέντευξή Της, η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ότι “Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι μια τραγωδία, είναι μια ντροπή που θα στιγματίζει εσαεί εκείνους που την προκάλεσαν, εκείνους που αποδείχθηκε ότι δεν έχουν φόβο Θεού. Μοιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχει τελειώσει για τον σκληρά δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο ουκρανικό λαό, για τις μάνες, και από τις δύο πλευρές που θρηνούν τα παιδιά τους. Και όμως, Χριστός Ανέστη.”

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί αδιαμφισβήτητα πηγή βασάνων και θλίψεων. Πεσόντες, απορφανισθέντες, θύματα φυλετικού μίσους, της απανθρωπιάς και του παραλόγου, της τοξικότητας και της διαστροφικής συμπεριφοράς, καταστάσεις στις οποίες οδηγείται ο άνθρωπος που αποστρέφεται το Θεό και θεοποιεί εαυτόν. Συμπάσχοντες με τους πρόσφυγες συνανθρώπους μας, ας ανανεώσουμε μέσα μας την ελπίδα από την εμπειρία ότι ο Αναστάς Κύριος είναι ο θεραπευτής όλων αυτών των τραγικών καταστάσεων, ότι χαρίζει την υπέρβαση στις θλίψεις και την αδιάψευστη υπόσχεση της αιώνιας ζωής. Ας μοιραστούμε με τους πονεμένους τον πόνο τους, με τους πενθούντες το πένθος τους, με τους πρόσφυγες την κοινή μας πνευματική κατοικία, την Εκκλησία, χωρίς προκαταλήψεις, μιας και ο άλλος είναι στην πραγματικότητα ο “έτερος εγώ”.

Είμαι βαθύτατα ευγνώμων προς τους σεβαστούς Πατέρες και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού μας Ναού για τη συγκινητική πρωτοβουλία διοργάνωσης της συναυλίας αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ουκρανών Νορβηγίας, με τη συμμετοχή της χορωδίας FolkeMelodi και της Βυζαντινής χορωδίας του Μητροπολιτικού μας Ναού, για να αποσταλεί στην Ουκρανία φαρμακευτικό υλικό, προς ανακούφιση των πληγέντων αδελφών μας.

Επαναλαμβάνω και πάλι προς τους Αδελφούς Ουκρανούς ότι όλοι οι ναοί της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας είναι στη διάθεσή σας, για να τελείτε τη Θεία Λειτουργία και τις λοιπές ιερές ακολουθίες σας, στη μητρική σας γλώσσα, ακολουθώντας το δικό σας τυπικό και διατηρώντας τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμά σας.

Στην αποψινή εκδήλωση, ας υψώσουμε τος φωνές μας προς όλες τις κατευθύνσεις κι ας τονίσουμε την αντίθεσή μας σε κάθε μορφή πολέμου, βίας και εξοπλιστικού ανταγωνισμού. Σήμερα, διαδηλώνουμε την αγωνία μας ως χριστιανών για τον επικίνδυνο δρόμο, στον οποίο οδηγείται η ανθρωπότητα, αλλά και τη λαχτάρα μας για την επικράτηση της ειρήνης.

Η πίστη καταπολεμά τον πόλεμο με την αναγέννηση και την αλλαγή του ανθρώπου. Πετυχαίνει νίκες, όχι με τα όπλα, αλλά με τη θυσία, όπως το βλέπουμε στο παράδειγμα του Κυρίου και των μαρτύρων της Εκκλησίας μας. Ας προσευχηθούμε, να κατακτήσουμε έναν από τους λόγους της Αρχιερατικής προσευχής του Κυρίου μας: «Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί, ὅτι αὐτοί υἱϊοί Θεοῦ κληθήσονται» (Ματθ. 5,9). Αμήν!