Ανακοινώσεις

Οι Πόντιοι “τα έψαλλαν” στον Μητροπολίτη Σουηδίας

Tην Κυριακή προ της του Χριστού Γεννήσεως, 18 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Στο τέλος της λατρευτικής συνάξεως, ο Ποιμενάρχης ομίλησε καταλλήλως στο εκκλησίασμα, αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή, η οποία παραθέτει το γενεαλογικό δένδρο των προγόνων του Ιησού.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τα εξής: “Τί να σημαίνει άραγε αυτός ο κατάλογος εβραϊκών ονομάτων; Για τους Ιουδαίους, την αναγκαιότητα να υπογραμμισθεί η καταγωγή του Μεσσία από τον Δαυίδ, ενώ για την ανθρωπότητα διαχρονικά σημαίνει την πρόσληψη ολόκληρης της ανθρώπινης φύσης, της αμαυρωθείσης από την πτώση και την αμαρτία, από τον Θεό Λόγο.

Άλλωστε, οι πρόγονοι του Κυρίου είχαν γνωρίσει την αμαρτία και συγχρόνως βάραινε την ψυχή τους το προπατορικό αμάρτημα. Ανάμεσα στα ονόματα της γενεαλογίας του Κυρίου αναφέρονται φονείς, μοιχοί και αιμομίκτες. Αυτό συμβαίνει, για να μην αποκλεισθεί κανείς από την σωτηρία που θα φέρει ο Θεός στον κόσμο. Έρχεται, λοιπόν, ο αναμάρτητος και δέχεται να σηκώσει στους ώμους Του τις αμαρτίες όλων μας, για να μάς λυτρώσει από το κράτος της αμαρτίας.

Ο σύγχρονος άνθρωπος, αφού όρθωσε τόσα είδωλα, αφού λάτρεψε την κτίση παρά τον Κτίσαντα, κουρασμένος και απογοητευμένος, ψάχνει και πάλι από την αρχή, να βρει τον δρόμο και τον προαιώνιο στόχο της αληθινής του φύσης, δηλαδή αναζητά τον Θεό.

Η εορτή των Χριστουγέννων μάς βοηθά να κατανοήσουμε, ότι ο αληθινός δρόμος που επιτρέπει στον άνθρωπο να βρεθεί και πάλι κοντά στον Θεό είναι η Γέννηση του Κυρίου μας.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του Ευαγγελίου: “Οὐδείς ἔρχεται πρός τόν Πατέρα εἰ μή δι’ ἐμοῦ”. (Ἰωάν. 14,6) Ο Θεός γίνεται άνθρωπος, για να μάς δείξει το δρόμο που οδηγεί στην θέωση, δηλαδή να γίνουμε “θεοί κατά χάριν”, όπως λέγουν οι Πατέρες της Εκκλησίας.”

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Επίσκοπος καλωσόρισε τα 23 μέλη της νεολαίας του Συλλόγου Ποντίων Στοκχόλμης “Εύξεινος Πόντος”, τα οποία, συνοδευόμενα από τον λυράρη κ. Χ. Ξανθόπουλο, έψαλλαν ακολούθως παραδοσιακά Ποντιακά κάλαντα, ενώπιον του εκκλησιάσματος.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας προσεφώνησε τους νέους με τα εξής λόγια: “Στην σημερινή λειτουργική μας σύναξη, αφού μιλήσαμε για την πνευματική μας προετοιμασία, ώστε να υποδεχθούμε “παιδίον νέον, τόν πρό αἰώνων Θεόν”, έχουμε την μεγάλη χαρά, να υποδεχόμεθα, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, τα παιδιά μας, από τον Σύλλογο Ποντίων Στοκχόλμης “Εύξεινος Πόντος”. Ήλθαν με τους γονείς τους και με μέλη του συλλόγου τους, για να μάς εισαγάγουν, μέσω της Ποντιακής παραδόσεως, στο κλίμα των ημερών.

Καθώς μιλούμε για τον Ποντιακό Ελληνισμό, η σκέψη μας περιστρέφεται στα βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας, όπου ξεκίνησε και ξετυλίχτηκε, στο διάβα των αιώνων, η ιστορία ενός λαού από την μυθολογία, συνέχισε με τους φιλοσόφους και ανέδειξε καταξιωμένους επιστήμονες, εμπόρους, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και αγίους, όπως ο Ευγένιος ο Τραπεζούντιος και ο Γρηγόριος ο Νεοκαισαρείας, ενώ ανεδείχθησαν και ιστορικά μοναστήρια, όπως της Παναγίας Σουμελά, του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.    

Ως Γένος και Έθνος, είμεθα ευγνώμονες στον Ποντιακό Ελληνισμό, ο οποίος, παρά τα δεινά και τις δοκιμασίες που υπέστη, κατόρθωσε να διατηρήσει ανόθευτη την εθνική συνείδηση και την Ορθόδοξη πίστη και να μετατρέψει τον πόνο του ξεριζωμού σε δημιουργία και εφευρετικότητα, φέρνοντας ένα νέο πνεύμα στην Μητέρα Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Απευθυνόμενος προς την νεολαία, το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του Ποντιακού Συλλόγου, εύχομαι, όπως ο σαρκί νηπιάζων Κύριος, ευλογεί τα έργα του Συλλόγου, φωτίζει τα παιδιά μας και όπου κι αν βρισκόμεθα, να ομολογούμε το όνομα του Τεχθέντος Κυρίου μας και να μην λησμονούμε τα έθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις ρίζες μας. Σας ευχαριστώ για την σημερινή σας παρουσία, για την ηθική και υλική σας συμπαράσταση στο όραμα της τοπικής μας Εκκλησίας, σάς συγχαίρω και σάς ευλογώ πατρικώς, με όλη μου την αγάπη.”

Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν της Ποντιακής νεολαίας Στοκχόλμης στο Μουσείο Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, όπου οι κυρίες Φωτεινή Μπατσέλα και Τάνια Svedberg προσέφεραν γλυκίσματα στους νέους και ο Μητροπολίτης Σουηδίας, μαζί με τον Εφημέριο του ναού, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ιατρίδη, μοίρασαν χριστουγεννιάτικα δώρα στους προσκεκλημένους και αντήλλαξαν εόρτιες ευχές.

Σύνδεσμος στο Facebook για την ομιλία του Μητροπολίτου Κλεόπα και για τα Ποντιακά κάλαντα https://fb.watch/huHgkeRcb3/