Ανακοινώσεις

Επέτειος δεκαετούς αρχιερατείας Μητροπολίτου Σουηδίας Κλεόπα

Το τριήμερο, 24-26 Μαΐου 2024, εορτάστηκε η επέτειος της δεκαετούς αρχιερατείας του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα στο πηδάλιο της Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στη Σκανδιναυΐα.

Συγκεκριμένα, την μεσημβρία της Παρασκευής, 24 Μαΐου 2024, ο Μητροπολίτης Κλεόπας υπεδέχθη στον διεθνή αερολιμένα Arlanda της Στοκχόλμης τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνοδευόμενο από τους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες κ.κ. Δοσίθεο και Κορνήλιο.

Το απόγευμα της ιδίας και στον αυτό αερολιμένα, ο Ποιμενάρχης υπεδέχθη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, ο οποίος προσήλθε κομίζων τις Πατριαρχικές και Πατρικές ευχές της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, καταθέτοντας συγχρόνως και τις προσωπικές συγχαρητήριες ευχές.

Στη συνέχεια, ο οικείος Μητροπολίτης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των φιλοξενουμένων Αρχιερέων και της συνοδείας τους σε εστιατόριο της περιοχής.

Το πρωΐ του Σαββάτου, 25 Μαΐου 2024, ο Μητροπολίτης Κλεόπας ξενάγησε τους Αρχιερείς σε αξιοθέατα της πόλεως και ακολούθως παρετέθη γεύμα προς τιμήν των υψηλών επισκεπτών από τον επιχειρηματία κ. Aydin Melkemichel.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Ποιμενάρχης παρέθεσε, προς τιμήν των προσκεκλημένων Κληρικών, δείπνο, προσφορά του επιχειρηματία κ. Γεωργίου Τζανή, στην άρτι ανακαινισθείσα αίθουσα δεξιώσεων του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, και προς τιμήν των εθελοντών, προσφωνήσας καταλλήλως τους παρευρισκομένους. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, οι Άγιοι Κυδωνιών και Φαναρίου.

Το πρωΐ της Κυριακής, 26 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Κλεόπα και συλλειτουργησάντων του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, με την συμμετοχή των επισκεπτών κληρικών, Πανοσιολ. Αρχιμανδριτών κ.κ. Δοσιθέου και Κορνηλίου, καθώς και των Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Βαρθολομαίου Ιατρίδη και Αιδεσιμ. Πρεσβυτέρου κ. Γεωργίου Αρβανιτίδη.

Τον χορό του δεξιού αναλογίου διηύθυνε ο προσελθών επί τούτο εκ Κύπρου Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Δημήτριος Δημοσθένους, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας. Έψαλαν, επίσης, ο Δρ. Γεώργιος Σιδηράς, ο κ. Μίλτος Σουλτάνης, ο Δρ. Ιωάννης Ρηγόπουλος, ο κ. Παναγιώτης Δημοσθένους και οι Δδες Ηλιάνα Αντωνίου και Ιωάννα Δημοσθένους.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τον Ποιμενάρχη προσεφώνησε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου, των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και της νεολαίας ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης, ο οποίος προσέφερε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη αρχιερατικό εγκόλπιο.

Ακολούθως, τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κλεόπα προσεφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, ο οποίος εκόμισε τις συγχαρητήριες Πατριαρχικές ευχές της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εγχειρίσας στον εορτάζοντα Ιεράρχη ως δώρο του Οικουμενικού Πατριάρχου αρχιερατικό εγκόλπιο.

Εν συνεχεία, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρουσίασε τη νέα μελέτη του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κλεόπα, προς τιμήν του μακαριστού και ιεραποστολικώς εργασαμένου στη Σκανδιναυΐα Αρχιμανδρίτου κυρού Ευσεβίου Βίττη, με τίτλο: «Η Ιεραποστολική Διακονία του Αρχιμανδρίτου Ευσεβίου Βίττη εις την Σκανδιναυΐαν 1965-1980», της οποίας την έκδοση ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο μνημονευθείς Εκκλησιαστικός Οργανισμός, ενώ ο Άγιος Φαναρίου κατέθεσε και την προσωπική του αγάπη, εκτίμηση και συναντίληψη στο ιεραποστολικό έργο του Σεβ. κ. Κλεόπα στις Βόρειες Χώρες.

Στις ως άνω εκδηλώσεις παρέστησαν ο Nuncio της Αγίας Έδρας Σεβ. κ. Julio Murat, συνοδευόμενος από τον Αιδεσιμ. κ. Dominico Vitono, ο Συροϊακωβίτης Αρχιεπίσκοπος Σεβ. κ. Benjamin Atas, συνοδευόμενος από τον επίσης Συροϊακωβίτη Αρχιεπίσκοπο Σεβ. κ. Johanoun Lahbo, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Macarie της Ρουμανικής παρουσίας στη Σκανδιναυΐα, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αντώνιος El Bitar, Βικάριος του Πατριαρχείου Αντιοχείας, η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Στοκχόλμη κ. Αικατερίνη Φουντουλάκη, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Κύπρου στη Στοκχόλμη κ. Σόλων Σάββα, οι εκπρόσωποι της Σουηδικής Πολιτείας κ.κ. Isak Reichel και Δρ. Åsa E. Hole, οι Νομικοί Σύμβουλοι της Ι. Μητροπόλεως κ.κ. Rafail Poumeyrau και Fredrik Styrlander, η κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen και ο Δρ. Νικόλαος Βενιζέλος, μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, οι επιχειρηματίες κ.κ. Aydin και Louisa Melkimichel, Mayk και Betarice Asmar, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard Βοστώνης Δρ. Κωνσταντίνος Ψιμόπουλος, η Γραμματεύς του Χριστιανικού Συμβουλίου της Σουηδίας κ. Sofia Camnerin, η Πρεσβυτέρα Μαρία Δημοσθένους εκ Κύπρου και τα εκ των τέκνων της Δδα Ιωάννα και Παναγιώτης, ο Πρωτοψάλτης της Φιλλανδικής Ενορίας Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης Μουσικολ. κ. Jukka Aminoff, και πλήθος ενοριτών.

Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά από το Facebook page της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, με πρωτοβουλία του κ. Νικολάου Κίτσιου.

Ακολούθησε δεξίωση, προσφορά των κ.κ. Benedict και Τάνιας Svedberg, Όλγας, Κυριακής, Αθηνάς και Συμέλας Καραπαναγιωτίδου, Δρ. Ιωάννου και Αικατερίνης Ρηγοπούλου, Αλεξάνδρας Ζορπίδου, Ιωάννας Σκόνδρα, Γεωργίας Γκίτζια και Χρυσούλας Κοκινέλη, και εόρτιο γεύμα στην αίθουσα του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης, το οποίο ευγενώς παρέθεσαν οι ιδιοκτήτες του ελληνικού εστιατορίου Στοκχόλμης «Cypern» κ.κ. Νίκος Αθανασίου και Σάκης Καλπάκας.

Το απόγευμα της ιδίας, προς τιμήν της επετείου του Σεβ. κ. Κλεόπα και των Αγίων Αρχιερέων και των συνοδών τους, ο Συροϊακωβίτης Αρχιεπίσκοπος Σεβ. κ. Benjamin Atas υπεδέχθη αρχικώς τους προσκεκλημένους του, μαζί με τον επίσης Συροϊαωβίτη Αρχιεπίσκοπο Σεβ. κ. Johanoun Lahdo, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Εφραίμ, στην πόλη Södertälje, ενώ στο γραφείο του, μαζί με τα λαϊκά μέλη του Εκκλησιαστικού του Συμβουλίου, ο Σεβ. κ. Benjamin προσέφερε στον Σεβ. κ. Κλεόπα αρχιερατικό εγκόλπιο, προσφωνήσας με θερμούς λόγους τους προσκεκλημένους του.

Ο Σεβ. κ. Κλεόπας ευχαρίστησε στην αγγλική γλώσσα τον κ. Benjamin για το δώρο και τη φιλοξενία του, εν συνεχεία δε άπαντες μετέβησαν για δείπνο σε εστιατόριο της περιοχής, το οποίο παρετέθη προς τιμήν των υψηλών επισκεπτών από τον Αρχιεπίσκοπο Benjamin.

Το πρωΐ της Δευτέρας, 27 Μαΐου 2024, ο Ποιμενάρχης και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας προέπεμψαν τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο και τη συνοδεία του από το ξενοδοχείο που διέμεναν, καθώς επρόκειτο να επιστρέψουν αεροπορικώς στην Αθήνα αυθημερόν, εκφράσαντες τον σεβασμό, την ευγνωμοσύνη και την αγάπη τους στον άξιο Ιεράρχη της καθ’ Ελλάδα Εκκλησίας και δεξιό οιακοστρόφο της Αποστολικής Διακονίας, για την πολυετή και πολλαπλή συμπαράστασή του στο ιεραποστολικό έργο της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης, 29 Μαΐου ε.ε., ο Ποιμενάρχης συνόδευσε στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, ο οποίος επέστρεψε αυθημερόν στην Κωνσταντινούπολη.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά των κ.κ. Νικολάου Κίτσιου, Κωνσταντίνου Πασχαλίδη και Αλέξανδρου Σιμεωνίδη.